Glipperweg 83

Veldwachterswoning

Oorspronkelijke functie
Veldwachterswoning, arrestantencel, brandspuitenbergplaats
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1912
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Glipperweg 83 ligt tegenover de Molen van Höcker, op de hoek van de Glipperweg en de
Dr. J.Th. de Visserstraat. Het pand werd gebouwd in 1912. In de eerste jaren woonde hier veldwachter Pronk, maar vanaf 1916 was het de woning van agent Silvis. Tot 1924 werden hier ook arrestanten vastgehouden die bij De Glip waren opgepakt. Een rond tralieraampje aan de rechterzijkant van het huis is nog zichtbaar. Hierachter zat vroeger een kleine arrestantencel van 1,5 bij 2 meter met een houten brits en een stenen plee met houten deksel. Bij de bouw van dit pand bepaalde de gemeente Heemstede dat hier ook opslagruimte voor de brandspuit van de brandweer moest komen. In 1924 was deze bergruimte niet meer nodig omdat toen de nieuwe Magirus brandweerauto in gebruik werd genomen.

In de Tweede Wereldoorlog werd de bergplaats gebruikt door de blokbrandweer – een organisatie om beginnende branden te bestrijden – met aan het hoofd Silvis jr. Later gebruikte Silvis jr. het pand als timmermanswerkplaats. Nu is het een woonhuis.

Bouwkundige beschrijving

Het pand is vrijstaand gelegen en heeft een rechthoekige plattegrond. Het heeft een bouwlaag met een dak met ongelijke benen. Het dak is gedekt met pannen en heeft twee schoorstenen.
Op de voorgevel zijn versieringen aangebracht in de vorm van natuursteenblokjes. Hierop staat het bouwjaar 1912, een bladmotief en een Merlet, de vogel zonder snavel en pootjes die ook op het gemeentewapen van Heemstede te zien is.
De entree zit in het midden van de voorgevel. Links daarvan bevinden zich twee schuiframen en rechts een dubbele openslaande deur. Op de verdieping zijn nog twee openslaande vensters. De linkerzijgevel heeft ook een schuifraam en in de rechtergevel zitten, behalve het al genoemde tralieraampje, nog twee ramen. Aan de achterzijde is op een latere datum en houten aanbouw gerealiseerd. Het pand heeft een zijtuin en een diepe achtertuin.

Gemeentelijk monument

Het pand heeft historische betekenis als veldwachterswoning met arrestantencel en brandspuitenbergplaats. Het tralieraampje en de dubbele openslaande deuren herinneren hieraan. Het pand ligt beeldbepalend op de hoek van de Glipperweg en de
Dr. J.Th. de Visserstraat en vormt samen met de Molen van Höcker aan de overkant een waardevol ensemble in het voormalige buurtschap De Glip. Het pand is gaaf bewaard en in 2005-2008 gerestaureerd.

Locatie

Glipperweg 83
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Glipperweg 83

Veldwachterswoning

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Glipperweg 94

Korenmolen De Nachtegaal

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Glipperpad 1

Glipperpad 1

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Prinsenlaan 2

Glipperbrug en tramhuisje

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie