Bronsteeweg 49

Villa Interlaken / Gramophone House

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Kantoor
Bouwjaar
omstreeks 1870
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Langs de Bronsteeweg staan veel villa’s met een eigen karakter. Deze vrijstaande villa is rond 1870 gebouwd in de destijds geliefde chaletstijl. Er bestonden modellenboeken voor dit soort huizen waaruit eigenaars van bouwgrond een keuze konden maken. Kenmerkend voor de chaletstijl zijn de flauwe dakhelling met een ver overstekend dak en het decoratieve houtwerk in de topgevel en aan de daklijst.

Villa Interlaken staat wat naar achteren aan een ruim erf. Het huis is gebouwd als woonhuis onder de naam Villa Interlaken, maar in 1951 werd het verbouwd tot kantoor voor de firma Bovema onder de naam Columbiahouse, een bekend grammofoonplatenlabel. Een paar jaar later veranderde de naam in Gramophone House, de naam die nu nog op de gevel prijkt. Tot 1987 waren hier de platenmaatschappijen en opnamestudio van de firma’s Bovema, Negram en EMI gevestigd. De eerste steen van een nieuwe opnamestudio, met de ingang aan de Overboslaan, werd in 1959 gelegd door operazangeres Maria Callas. Dit deel van het pand is ook een gemeentelijk monument, vooral vanwege de bijzondere raampartijen.

Bouwkundige beschrijving

Deze vrijstaande villa heeft twee bouwlagen. De symmetrische gevel is gepleisterd, deels met natuursteenmotieven en wit geschilderd. De topgevel heeft een donkerbruin geschilderd beschot en op de top staat een windvaan. Een hoge trap leidt naar de entree. Boven de voordeur bevindt zich een balkon, dat ook versierd is met decoratief gesneden houtwerk. De schuiframen zijn voorzien van blinden. In de zijgevels zitten nog decoratieve muurankers.
Zowel de indeling, als de kleur en het materiaal van de ramen en deuren zijn in de loop van de tijd gewijzigd, in 1955 zijn ook links en rechts twee aanbouwen verrezen. Deze aanbouwen liggen ver achter de gevelrooilijn. Aan de zuidzijde staat op het erf een bijgebouw.

Gemeentelijk monument

De villa Gramophone House is redelijk bewaard gebleven en ligt zeer beeldbepalend aan de Bronsteeweg tussen de individuele villa’s. Veel details zijn nog gaaf. De villa is architectuurhistorisch van belang door de kenmerkende chaletstijl.

Locatie

Bronsteeweg 49
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Bronsteeweg 49

Villa Interlaken / Gramophone House

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Overboslaan 6

Bovema opnamestudio

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bronsteeweg 59

De Ceder

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Caspar Fagellaan 8

Koetshuis en oranjerie Bosch en Hoven

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie