Overboslaan 6

Bovema opnamestudio

Oorspronkelijke functie
Opnamestudio
Huidige functie
Kantoor
Bouwjaar
1959
Architect
D. Plat
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De voormalige Bovema opnamestudio, ook wel EMI-studio genoemd, staat aan de Overboslaan. Het pand hoorde bij Villa Interlaken, het latere Gramophone House aan de Bronsteeweg 49 (ook een gemeentelijk monument). In deze villa aan de Bronsteeweg was in de jaren vijftig de platenmaatschappij Bovema gevestigd. Achter de villa bevonden zich de opnamestudio’s, die doorliepen naar de Overboslaan. Een nieuw pand dat in 1959 werd gebouwd, had de voorgevel aan deze laan. Het gebouw was in dat jaar de eerste professionele opnamestudio in Nederland. De eerste steen werd gelegd door niemand minder dan operazangeres Maria Callas. Een plaquette in de hal herinnert hieraan. Veel bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten hebben hier opnames gemaakt, onder wie Peter Koelewijn, die hier in 1959 het nummer ‘Kom van dat dak af’ opnam.

Bouwkundige beschrijving

Het pand aan de Overboslaan is in 1959 ontworpen door de Heemsteedse architect D. Plat. Kenmerkend voor dit gebouw is de gevel van beton en glas, die lijkt op de gevel van de Pinksterkerk aan de Camplaan, een rijksmonument. De Bovema studio is een voorbeeld van bouwkunst uit de wederopbouwperiode. Een belangrijk kenmerk van deze periode (1945-1967) was het streven naar een synthese van bouwkunst en beeldende kunst. De voorgevel van de studio is hier een geslaagd voorbeeld van. De wand verbeeldt de muziek door twee muzieksleutels en een moderne notenbalk. De draaischijf boven de entree verwijst naar het bedrijf dat hier gevestigd was. Omstreeks 2012 is de voordeur vervangen door een die ‘meer open’ toonde.

Gemeentelijk monument

Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als eerste professionele opnamestudio in Nederland, waarvan de eerste steen is gelegd door Maria Callas. Bovenal echter is de Bovema studio, en dan met name de raampartij, een belangrijk voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, waardoor het grote architectuurhistorische waarde heeft. Andere fraaie voorbeelden van architectuur uit de wederopbouwperiode zijn de Pinksterkerk aan de Camplaan (een rijksmonument), het postkantoor aan Binnenweg 160 en station Heemstede-Aerdenhout.

Locatie

Overboslaan 6
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Overboslaan 6

Bovema opnamestudio

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bronsteeweg 49

Villa Interlaken / Gramophone House

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bronsteeweg 59

De Ceder

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Caspar Fagellaan 8

Koetshuis en oranjerie Bosch en Hoven

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie