Blekersvaartweg 7

Adriaan Pauw

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Dubbel woonhuis
Bouwjaar
Voorgevel circa 1810, kern 1672
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Dit halfvrijstaande dubbele woonhuis (Blekersvaart 7 en 8) is het oudste pand aan de Blekersvaart. Het pand grenst in het noorden aan een parkeerterreintje en een witgepleisterd pand, tegenwoordig kantorencomplex, maar tot 1944 de wasserij van de familie Visser; aan de zuidkant bevindt zich de vroegere paardenstal. Het huis is genoemd naar Adriaan Pauw, de ambachtsheer van Heemstede, die in 1630/1631 de Herenzandvaart liet graven. De vaarten stonden in verbinding met het Spaarne en dienden om het afgegraven duinzand af te voeren dat gebruikt werd voor stadsuitbreidingen en wegenaanleg.

Op deze plek was al in 1652 een blekerij gevestigd, die volgens de overlevering in 1672 afbrandde. De blekerij werd herbouwd en is tot 1944 als zodanig en later als wasserij in gebruik geweest. In 1965 is het pand gerestaureerd en gesplitst in twee woningen.

Onafgebroken bewoont de familie Visser het pand sinds het jaar 1802. Voor die tijd ook al van 1759 tot 1764. Voormalig HVHB-lid Lies Visser heeft zich in de jaren zeventig van de 20ste eeuw ingezet om het karakter van het voormalige blekersgebied te behouden. De demping van de vaart is voorkomen, maar op een groot gedeelte van de vroegere bleekvelden is een nieuwe woonwijk verrezen.

Bouwkundige beschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met twee woonlagen en een dak met rode pannen. De kern van het huis dateert uit 1672. De gevel is van rode baksteen met een zwart geschilderde plint en dateert van circa 1810. Links en in het midden van de voorgevel bevinden zich twee deuren. De vensters op de benedenverdieping zijn schuifvensters, ze zijn voorzien van houten luiken. De vensters op de bovenverdieping zijn ook schuifvensters. In het dak bevinden zich vier kleine daklichten. De zijgevels zijn gepleisterd en in een lichte kleur geschilderd. Aan de achterkant bevinden zich een aanbouw en in de kap een kleine loggia.

Gemeentelijk monument

Het pand is een beeldbepalend gebouw langs de Blekersvaart schuin tegenover de Vaartbrug en heeft een gave hoofdvorm en gave details. Bovendien bezit het grote cultuurhistorische waarde als herinnering aan het rijke blekersverleden van Heemstede.

Locatie

Blekersvaartweg 7
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Blekersvaartweg 7

Adriaan Pauw

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 19

Wasserij Van der Horst

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Kerklaan 103

Kerklaan 103

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 23

Bakkershuisje en spekhok

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie