Blekersvaartweg 19

Wasserij Van der Horst

Oorspronkelijke functie
Onderdeel van wasserij Van der Horst
Huidige functie
Kantoor en woonhuis
Bouwjaar
Rechterdeel 18de eeuw, linkerdeel 1831
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het halfvrijstaande pand staat halverwege aan de Blekersvaart. Het pand maakte deel uit van Wasserij Van der Horst, een van de vele voormalige wasserijen langs de Blekersvaart. Andere bekende wasserijen waren Van der Weiden, Visser, Breed, Beelen, Rhee, Peeperkorn en Van Houten. Nu zijn deze firma’s verdwenen en herinneren de straatnamen van de woonwijk die op de voormalige bleekvelden is gebouwd nog aan deze bedrijvigheid.

Bouwkundige beschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond met twee woonlagen en een dak met rode pannen. De gevels zijn gemetseld. In het linkerdeel is in 1831 een eerste steen gelegd door
J.G. Van der Horst.

Het rechterdeel dateert uit de late 18de eeuw. Het pand is in 1919 verbouwd. Latere wijzigingen zijn de bouw van een dakkapel boven de garagedeuren en het aanbrengen van nieuwe ramen zonder roedeverdeling. De houten luiken voor de benedenvensters waren ook verdwenen, maar zijn in het rechterdeel weer teruggeplaatst. Het rechterdeel heeft vijf schuiframen met bovenlichten. De entree heeft een voordeur met bovenlicht en een houten omlijsting. Op de eerste verdieping zitten vijf kleine ramen. Het linkerdeel van het pand heeft een schuifraam, een eenvoudige entree en een garagedeur. Aan de achterkant zijn verschillende aanbouwen te vinden. Bij de staldeuren zie je nog beugels zitten, die moesten voorkomen dat de wielen de posten van de staldeuren zouden beschadigen.

Gemeentelijk monument

De panden hebben cultuurhistorische waarde omdat hier een van de voormalige wasserijen aan de Blekersvaart gevestigd was. De opvallende, lange daken met de gesloten dakvlakken nemen een markante plaats in langs dit water. Door de beeldbepalende ligging langs de vaart hebben deze panden ook stedenbouwkundige waarde.

Locatie

Blekersvaartweg 19
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Blekersvaartweg 19

Wasserij Van der Horst

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 23

Bakkershuisje en spekhok

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 7

Adriaan Pauw

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Blekersvaartweg 24

Blekersvaartweg 24

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie