Manpadslaan 12

Bollenschuur Manpadslaan

Oorspronkelijke functie
Bollenschuur
Huidige functie
Opslag
Bouwjaar
1910
Architect
J.W. Reijneveld
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De bollenschuur aan de Manpadslaan staat aan de noordkant van de weg. In de bollenstreek hebben in het verleden tussen de 1000 en 1500 bollenschuren gestaan. In Heemstede zijn er nog enkele bewaard als herinnering aan de bloembollenteelt, die vanaf circa 1850 onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van het dorp. Twee van de bewaard gebleven bollenschuren, Herenweg 19/21 en Kadijk 34, zijn rijksmonumenten. Het exemplaar aan de Manpadslaan verkeert in slechte staat.

Bouwkundige beschrijving

In de beginperiode van de bloembollencultuur, tot het begin van de 20ste eeuw, waren de schuren meestal van hout met een of twee bouwlagen. In de gevels werden op regelmatige afstand openslaande deuren en ramen geplaatst om het binnenklimaat te kunnen regelen. Ook de bollenschuur aan de Manpadslaan heeft een dergelijke vorm. Het pand heeft een houtskelet en is afgewerkt met wit geverfde gevelplaten.

Gemeentelijk monument

De bollenschuur aan de Manpadslaan heeft architectuurhistorische waarde omdat het een zeldzaam geworden voorbeeld is van een kleine vroeg 20ste-eeuwse houten bollenschuur. Verder heeft het pand ook een cultuurhistorische waarde door de oorspronkelijke functie, waardoor het een tastbaar onderdeel van de geschiedenis van de bollenstreek is en van Heemstede in het bijzonder. De ligging van het gebouw versterkt de cultuurhistorische waarde.

Locatie

Manpadslaan 12
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Manpadslaan 12

Bollenschuur Manpadslaan

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Manpadslaan 7

De Kapel

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Manpadslaan 1

Gedenknaald Huis te Manpad

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 7

Huis te Manpad (complex)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie