Kadijk 34

Bollenschuur Kadijk

Oorspronkelijke functie
Bollenschuur
Huidige functie
Woonhuizen
Bouwjaar
1907-1908
Architect
P. Smit (aannemer)
Status
Rijksmonument 508448

Introductie

Deze bollenschuur is in 1907-1908 gebouwd in opdracht van Jos M.J. Braam, naar een ontwerp van de Heemsteedse aannemer P. Smit. In het bouwarchief wordt de schuur als bloembollenloods aangeduid. De bollenschuur, die ter vervanging kwam van een ouder exemplaar, staat aan de noordzijde van de Kadijk, ten noorden van de Glippervaart. De bollenschuur is in 2011 gerestaureerd en verbouwd tot woningen.

Bouwkundige beschrijving

Op een rechthoekig grondplan gebouwde bollenschuur van twee bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak, bekleed met zwarte kruispannen. De bollenschuur ligt met de lange zijde parallel aan de Glippervaart. De gevels van de schuur zijn opgetrokken uit wit gepleisterde platen van drijfsteen, die in een groen geverfd houten frame (montagesysteem) zijn gevat. Dit alles staat op een plint van baksteen. De noordelijke gevelwand bestaat uit een achttal vensterassen met elk twee vensters (of een enkele deur) boven elkaar. De vensters hebben een roedenverdeling. De oostelijke zijgevel kent drie vensterassen met elk twee vensters boven elkaar. De zuidelijke gevelwand is tien vensterassen breed, waarbij in vijf vensterassen de vensters boven elkaar liggen; de overige vijf vensterassen kennen in elke vensteras een venster of deur op de begane grond of de verdieping. De westelijke zijgevel telt drie vensterassen met vensters boven elkaar.

De schuur is recent grondig gerenoveerd en verbouwd tot meerdere woonhuizen.

Rijksmonument

De bollenschuur (inmiddels woonhuizen) is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse bollenschuur, gebouwd volgens een montagesysteem. Het object is tevens cultuurhistorisch van belang als tastbaar object uit de geschiedenis van de bollenteelt in Heemstede en omgeving.

Locatie

Kadijk 34
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Kadijk 34

Bollenschuur Kadijk

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Kadijk 29

Tuinmanswoning met schuur

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Herenweg 8

Park Eikenrode

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 6

Koetshuis Dennenheuvel

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie