Bronsteeweg 1

Bronsteeweg 1

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1921
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 508450

Introductie

Deze overwegend in hout uitgevoerde villa werd in 1921 als montagewoning (bouwpakket) geleverd door de firma Geraerds & Co., destijds gevestigd aan de Nieuwe Herengracht 149 te Amsterdam. Het betreft een uit Canada afkomstig bouwpakket, waarvan de montage gereed kwam op 25 november 1921. De villa, gelegen op de hoek van de Bronsteeweg en de Koediefslaan, wijkt terug ten opzichte van de rooilijn, vooral aan de zijde van de Koediefslaan, waar ook een in 1967 toegevoegde, vrijstaande houten garage staat (niet beschermd).

De firma Geraerds leverde ‘Amerikaansche huizen’ op basis van een houtbouwsysteem onder de naam ‘Bennett Homes’. Deze waren vrijstaand, met een houtskelet als draagconstructie, een glooiende dakopbouw en met shingles (houten leien) beklede gevels. Het huis op de hoek van de Bronsteeweg en de Koediefslaan is een Bennett Home van het type La Salle. De opdrachtgever was F.C.H. Hanegraat uit Amsterdam, die in mei 1921 de bouwvergunning voor dit pand kreeg. Een vrijwel identiek huis uit 1920, eveneens geleverd door Geraerds & Co., staat aan de Rijksstraatweg 46 in Bennebroek (een gemeentelijk monument).

Bouwkundige beschrijving

De villa is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde (zuid) evenwijdig loopt aan de Koediefslaan en de korte zijde (oost) evenwijdig aan de Bronsteeweg. Het pand bestaat uit een kelder, de begane grond en een kapverdieping. De constructie van de villa bestaat uit een houtskelet, dat aan de buitenzijde is afgetimmerd met horizontale delen, die vervolgens weer zijn bekleed met houten leien, zogeheten shingles. Tussen de horizontale delen en de shingles bevindt zich een laag asfaltpapier. De binnenzijden van de wanden zijn al in de bouwtijd gepleisterd, een brandwerende voorziening. De houten constructie rust op een in rode baksteen uitgevoerde sokkel, waarin zich de kelder bevindt. De licht overstekende kap is samengesteld uit schilddaken met diverse kapvoet- en nokhoogten en heeft leien in Maasdekking. Bij de onderrand is de kaphelling steeds licht naar buiten geknikt (aangekapt). Op de kap zijn aan alle vier de zijden centrale dakkapellen aangebracht, waarvan de uit de kap komende zijwanden eveneens zijn afgewerkt met shingles.

Alle gevels hebben een met shingles beklede houtconstructie boven een gemetselde voet met keldervensters. De vensters zijn voorzien van roedeverdelingen. Rond entree bevond zich oorspronkelijk een veranda, maar deze is met glas dichtgezet en gewijzigd in een portiek.

Rijksmonument

De houten villa is van cultuur- en architectuurhistorisch belang als grotendeels gaaf bewaard gebleven en een in Nederland weinig voorkomend voorbeeld van een uit Canada afkomstige montagewoning, waarbij voor de afwerking van de gevels gebruik is gemaakt van houten leien, zogeheten ‘shingles’.

Locatie

Bronsteeweg 1
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Bronsteeweg 1

Bronsteeweg 1

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Koediefslaan 69

Herberg De Dorstige Kuil

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Overboslaan 6

Bovema opnamestudio

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Koediefslaan 97

Tuinmanswoning met oranjerie

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie