Grote Sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Dubbel woonhuis
Bouwjaar
1928
Architect
Albert Victor Hartogh
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De villa, bestaande uit een dubbel woonhuis, is vrijstaand gelegen op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied ten oosten van de Rijksstraatweg, dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw wordt verkaveld en bebouwd. In oktober 1927 is de bouwvergunning voor de dubbele villa aangevraagd door architect A.V.Hartogh (1901), de zoon van de opdrachtgeefster Victorine Hartogh-Snoek. Het pand is in 1928 gebouwd. In dat jaar verschijnt ook een artikel over het interieur, geschreven door de eigenaresse.

Het ontwerp is georiënteerd op de Engelse Landhuisstijl. De forse met rode leipannen gedekte kap met overstekken en ooglidvensters, de plastisch gevormde gevels en de overhoekse erkers zijn kenmerkend. De oorspronkelijke kleurstelling wordt in het artikel uit 1928 aangeduid als: “sauswerk gevels: donker crème boven een donkerbruine plint. Houtwerk groen en rood-bruin gecarboniteerd”.

De eerste bewoonster van nummer 2 was Victorine Hartogh-Snoek. Naast haar op nummer 4 woonde haar dochter Rosina Elisa Hartogh. Victorine Hartogh-Snoek schreef samen met haar zoon een aantal boekjes en artikelen in tijdschriften over woninginrichting en kreeg in de jaren 30 daarmee landelijke bekendheid.

Bouwkundige beschrijving

De dubbele villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met forse zolderverdieping onder een samengesteld schilddak met onregelmatige nokhoogte. De nok ligt evenwijdig aan de Grote Sparrenlaan. Het dak is gedekt met keramische, rode, bezande leipannen. Het dak heeft een zeer breed overstek met bakgoot en gootlijst. Met name het overstek op de hoeken is fors en wordt visueel versterkt door de onderstaande, overhoeks geplaatste en afgeronde erkers.

De gevels zijn gemetseld in een harde Belgische baksteen in halfsteens verband en wit gesausd boven een zwart gesausde, lage plint. Boven de gevelopeningen zit een rollaag in waaiervorm.

De voorgevel heeft plasticiteit vanwege de vooruitspringende en teruggelegen gevelvlakken en afgeronde hoeken met overhoeks geplaatste erkers. De vensterpartijen zijn grotendeels bezet met blank glas-in-lood. De bovendorpels van de vensterkozijnen van de erkers gaan over in houten delen die tot aan de daklijst reiken.

Gemeentelijk monument

De dubbele villa heeft historisch-stedenbouwkundige waarde als voorbeeld van een villa aan de Grote Sparrenlaan. Deze laan maakt deel uit van Het Duin: het geaccidenteerde terrein dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd met karakteristieke villa’s. De villa heeft extra stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de kruising van de Grote Sparrenlaan en de Doornincklaan. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke relatie met de nabijgelegen villa’s die allemaal een individuele, architectonische verschijningsvorm hebben.

De villa heeft architectonische waarde vanwege de kwaliteit en de uniciteit van het ontwerp in Engelse Landhuisstijl. De villa is aan de voor- en zijkanten vrijwel gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Locatie

Grote Sparrenlaan 2
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Grote Sparrenlaan 2

Grote Sparrenlaan 2-4

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 93

Rijksstraatweg 93-95

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 87

Willinkschool

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Kennemerbeekweg

Grenspalen Kennemerbeekweg / Zandlaan

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie