Herenweg 135

Herenweg 135

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Kantoor
Bouwjaar
Circa 1900
Architect
Onbekend, uitbreiding J. London (1872-1953)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Deze vrijstaande villa staat aan de Herenweg op de hoek van de Willem Klooslaan, ten noorden van landgoed Berkenrode. De villa is gebouwd in een schilderachtige rustieke stijl, met kenmerken van de neorenaissance en de chaletstijl.

Bouwkundige beschrijving

De vrijstaande villa heeft een onregelmatige plattegrond met twee bouwlagen en een samengesteld dak. Het dak is gedekt met pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. In de linkergevel is een uitgebouwde schoorsteen te zien. Het metselwerk heeft een uitbundig aanzien met lijsten, sierbanden, siermetselwerk en muizentanden in verschillende kleuren. Om een detail te noemen: het metselwerk rond de entree is versierd met een decoratief natuurstenen neogotisch motief. De entree zelf ligt asymmetrisch in een terugspringend deel van de voorgevel achter een hardstenen stoep. De voordeur heeft een decoratief ijzeren deurrooster. Opvallend is ook het houtsnijwerk in de topgevel. Alle details zijn gaaf bewaard gebleven.

In 1909 heeft architect J. London het pand uitgebreid met een aanbouw aan de noordkant. De aanbouw bevat een eetkamer en een keuken met berging. Met deze uitbreiding werd het grondplan verdubbeld. De oorspronkelijke serre, die aan de zuidgevel was aangebouwd, is in 1973 gesloopt. Aan de voorkant van het huis staan twee gemetselde kolommen met daarop siervazen. Tussen de kolommen zit een ijzeren hek.

Gemeentelijk monument

De villa is van belang door het rijke ontwerp in een schilderachtige rustieke trant. Kenmerkend is de detaillering in metselwerk en timmermanswerk. Daarbij staat villa beeldbepalend op de hoek van de Herenweg en de Willem Klooslaan. De villa is een gaaf voorbeeld van de ontwikkeling van villabouw rond 1900 langs de Herenweg. De onmiddellijke nabijheid van landgoed Berkenrode en het rijksmonument op de hoek van de Koediefslaan versterkt de ensemblewaarde van dit gemeentelijke monument.

Locatie

Herenweg 135
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 135

Herenweg 135

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 141

’s Herenwegkerk

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 142

Welgelegen Herenweg

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie