Herenweg 141

’s Herenwegkerk

Oorspronkelijke functie
Kapel
Huidige functie
Kapel
Bouwjaar
1930
Architect
J.J. Brandes (1884-1955)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Deze kerk staat aan westkant van de Herenweg, ongeveer ter hoogte van de Koediefslaan. Aan de noordzijde staat de villa Stella Duce. De kleine zaalkerk werd gebouwd in opdracht van het religieuze genootschap Vergadering van Gelovigen, die de kapel tegenwoordig nog steeds gebruikt. Het ontwerp van de kapel is van architect Jacobus Johannes (Co) Brandes, die voor 1915 een tijd in Heemstede heeft gewoond. Co Brandes verruilde Heemstede voor Wassenaar en was daar lid van de Haagse Kunstkring. De kerk heeft de naam ’s Herenweg gekregen. In dubbele betekenis een toepasselijke naam.

Bouwkundige beschrijving

De vrijstaande kapel heeft een rechthoekige plattegrond, die uit twee delen bestaat. Het achterste deel van het gebouw is wat hoger dan het voorste. In het voorste deel bevindt zich in de symmetrische voorgevel de entree. Hierboven zit een grote luifel, waarop in koperen letters de naam van de kapel te lezen is. Aan weerskanten van de entree is een bloembak gemetseld. De twee daken zijn gedekt met paarsrode pannen en op het achterste deel is een schoorsteen gebouwd. De muren zijn gemetseld van oranjerode baksteen met een hoog opgemetselde donkere plint. Boven de plint zitten sierbanden van zwarte baksteen. In de zijgevel bevinden zich glas-in-loodramen. De erfafscheiding langs de Herenweg is ook door Co Brandes ontworpen. In 1988 zijn aan de achterkant een crèche en consistoriekamer gebouwd.

Gemeentelijk monument

De ’s Herenwegkerk heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een onder architectuur gebouwde kleine zaalkerk. De kapel is beeldbepalend gelegen aan de Herenweg. Het gebouw is ook van belang omdat het een ontwerp is van de landelijk bekende architect J.J. Brandes (1884-1955). De kapel is gaaf bewaard gebleven, ook in de details.

Locatie

Herenweg 141
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 141

’s Herenwegkerk

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 143

Stella Duce

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 142

Welgelegen Herenweg

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 135

Herenweg 135

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie