Herenweg 142

Welgelegen Herenweg

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
18de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Rijksmonument 21111

Introductie

Op de hoek van de Herenweg en de Koediefslaan staat het 18de-eeuwse huis Welgelegen. Het is tot omstreeks 1970 in 110 jaar bewoond door drie generaties Van Lennep. Dezelfde bekende familie had tot 1954 gedurende 187 jaar Huis te Manpad in haar bezit. Jonkheer M.A. van Lennep schreef eens over de achterzijde van Herenweg 142: ‘Bij Welgelegen staan de grote ramen, die in het verlengde liggen van de suite, geheel rechts en aan de linkerzijde daarvan is een kleinere deur, aan het einde van de gang, die het huis geheel doorsnijdt. Vervolgens komt een raampje, een stuk muur en dan haaks daarop in de tuin uitstekend: de keuken.’ Cornelis van Lennep (1823-1874), die later burgemeester werd, heeft Welgelegen in 1854 gekocht nadat hij was gehuwd met de Haarlemse regentendochter Sophia Wilhelmina Petronella van Berkhout. Na 1901 heeft hier hun oudste zoon ir. David Jacob van Lennep (1855-1933) gewoond, gevolgd door zijn enige zoon mr. Cornelis van Lennep (1887-1972). In de jaren zeventig is het complex, met de bebouwing aan de Koediefslaan 121, gekocht door H.B. Havinga. Langs de Koediefslaan staat ook nog een theekoepel, eveneens een rijksmonument, die vroeger bij Welgelegen behoorde.

Bouwkundige beschrijving

Herenweg 142 is een breed, rechthoekig huis met een gepleisterde lijstgevel en een afgeplat, met pannen gedekt schilddak, gebouwd in de 18de eeuw. Het linkerdeel van het pand is later afgescheiden en heeft geen pleisterlaag. Dit deel (Koediefslaan 121, eveneens een rijksmonument) is langs de Herenweg twee vensterassen breed. Het gepleisterde deel van de gevel is zes vensterassen breed en is op de begane grond voorzien van negenruits schuiframen en op de verdieping van brede zesruits schuiframen. De ingang met bovenlicht en omlijsting bevindt zich in de derde vensteras van links. Rechts sluit tegen de voorgevel een gemetselde tuinmuur aan, met tegen het pand een rondboogpoortje.

Rijksmonument

Huis Welgelegen is van belang als goed bewaard voorbeeld van een 18de-eeuws herenhuis, en verder van belang wegens de beeldbepalende ligging op de hoek van de Herenweg en de Koediefslaan en vanwege de historisch betekenis als huis van de bekende familie Van Lennep. De onmiddellijke nabijheid van de rijksmonumenten Berkenrode, Oud Berkenroede en Koediefslaan 121 (met theekoepel), alsmede de villa Stella Duce, een gemeentelijk monument, versterkt de ensemblewaarde.

Locatie

Herenweg 142
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 142

Welgelegen Herenweg

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Koediefslaan 115

Koepel en pand met lijstgevel

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 143

Stella Duce

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 141

’s Herenwegkerk

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie