Herenweg 6

Koetshuis Dennenheuvel

Oorspronkelijke functie
Koetshuis/woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1902
Architect
J. Bakker
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het voormalige koetshuis van Dennenheuvel ligt wat verscholen achter de begroeiing aan de Herenweg op de hoek van de Prinsenlaan. Het pand is in 1902 als koetshuis met stal en koetsierswoning gebouwd op het terrein van landgoed Dennenheuvel.

De koetsen reden uit aan de Herenweg. Aan de kant van de Prinsenlaan bevond zich de kamer waar de paardentuigen werden bewaard en was er een ruimte voor de palfrenier. Hierachter lag de stal. De koetsier zelf woonde in het oostelijk deel. Op de verdieping waren de hooizolder, bergruimten en een slaapkamer te vinden.

Het koetshuis is gebouwd in de schilderachtige rustieke stijl die rond 1880 in de mode was gekomen. Kenmerkend voor deze stijl zijn het vakwerk in de geveltop en het rustieke houtsnijwerk. Het buitenhuis van Dennenheuvel is in 1987 gesloopt en vervangen door een appartementencomplex.

Bouwkundige beschrijving

Het vrijstaande koetshuis heeft een kruisvormige plattegrond met een bouwlaag en daarboven een samengesteld dak met geglazuurde rode pannen. De daken steken flink over. Op de kruising van de dakvlakken staat een decoratieve ontluchtingskoker. De gevels zijn van rode baksteen met sierbanden van gele baksteen. Boven de vensterbogen zit siermetselwerk. De voorgevel aan de Herenweg is symmetrisch gebouwd met in het midden de entreepartij met grote openslaande deuren waar vroeger de koetsen uitreden. Boven de entree zit een forse luifel. Die was oorspronkelijk met leien bedekt, maar heeft nu een groene bitumen dakbedekking. De vensters op de begane grond hebben groen-donkerrood geschilderde houten luiken. De zijgevel aan de Prinsenlaan heeft ook een entree die bereikbaar is via een stoep. In 1926 zijn een paar kleine dakkapellen toegevoegd. Aan de Herenweg staan twee gemetselde kolommen op een basis van beton met daartussen een ijzeren hek.

Gemeentelijk monument

Het voormalige koetshuis van Dennenheuvel heeft cultuurhistorische waarde omdat het een onderdeel is van een voormalige buitenplaats, die deel uitmaakte van de reeks van landgoederen langs de Herenweg. Het koetshuis versterkt de ensemblewaarde van de Herenweg ook omdat het tegenover de Hartekamp ligt. Het pand ligt beeldbepalend op de hoek van de Herenweg en de Prinsenlaan. Het is tevens architectuurhistorisch van belang door de schilderachtige rustieke bouwwijze.

Het omliggende parkterrein is rijksmonument.

Locatie

Herenweg 6
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Herenweg 6

Koetshuis Dennenheuvel

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Herenweg 6

Dennenheuvel

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 8

Park Eikenrode

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Kadijk 29

Tuinmanswoning met schuur

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie