Kadijk 29

Tuinmanswoning met schuur

Oorspronkelijke functie
Tuinmanswoning
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
1832
Architect
Onbekend
Status
Provinciaal monument

Introductie

De tuinmanswoning met schuur (oorspronkelijk stal) staat in de noordwesthoek van het terrein dat bij het huis Bloemenoord behoort. Bloemenoord maakte vroeger deel uit van het naastgelegen landgoed Dennenheuvel van de familie Rhodius. Het oorspronkelijk uit 1920 daterende huis Bloemenoord is afgebroken en daarvoor in de plaats is een modern complex verrezen, dat enigszins uit de toon valt tussen de historische panden langs de Kadijk.

Bouwkundige beschrijving

De tuinmanswoning is volgens gegevens uit het kadaster gebouwd omstreeks 1863. Het pand is in 1867 in zuidelijke richting uitgebreid met een stal. In 1888 is het geheel verbouwd en in 1891 werd ten westen van de schuur een houten loods toegevoegd. In 1945 is deze loods afgebroken en werd de stal in westelijke richting vergroot. In hetzelfde jaar werd het woonhuis aan de achterzijde uitgebreid met een kleine schuur.

Het perceel is van de weg (Kadijk) afgescheiden door een gietijzeren hek en een muur. Deze vallen beiden ook onder de bescherming.

Provinciaal monument

De tuinmanswoning met schuur is van architectuurhistorische betekenis als tamelijk zeldzaam geworden voorbeeld van bij landgoederen behorende dienstwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in chaletstijl.

Locatie

Kadijk 29
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Kadijk 29

Tuinmanswoning met schuur

Heemstede, Provinciaal monument
Meer informatie
Herenweg 8

Park Eikenrode

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Kadijk 34

Bollenschuur Kadijk

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie
Herenweg 7

Huis te Manpad (complex)

Heemstede, Rijksmonument
Meer informatie