Binnenweg 2

Koetshuis Huis te Bennebroek

Oorspronkelijke functie
Koetshuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
19de eeuw
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

In 1653 werd Bennebroek een zelfstandige ambachtsheerlijkheid, los van Heemstede. De ambachtsheren (de eerste was Adriaan Pauw jr.) zetelden sinds 1657 in Hofstede Duijnwijck, korte tijd later Huis te Bennebroek genaamd. Huis te Bennebroek werd verschillende keren al dan niet ingrijpend verbouwd en in 1972 gesloopt.

Als één van de dienstgebouwen is dit koetshuis met dienstwoning behouden gebleven. In zijn uiterlijke verschijningsvorm dateert het uit de 19de eeuw, maar waarschijnlijk is de kern veel ouder. Het gebouw is vrijstaand gelegen aan de oostzijde van de Binnenweg, achter het weiland (parkweide), aangelegd in 1864 door de bekende Haarlemse tuinarchitecten Jan David Zocher en Louis Paul Zocher, dat deel uitmaakt van het Bennebroekbos. Het pand is in de loop van de tijd ingrijpend verbouwd. In 1958 zijn enkele bijgebouwen geplaatst, waaronder een garage en schuur. Een ingrijpende verbouwing vond plaats eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Hierbij werd het koetshuis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning.

Bouwkundige beschrijving

Het koetshuis bezit in hoofdvorm een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit één bouwlaag met een kapverdieping onder een mansardedak. De gevels zijn gepleisterd, wit geschilderd en voorzien van een blokverdeling. De voor- en zijgevels worden afgesloten door een gootlijst, de achtergevel door een geprofileerde kroonlijst.

Rond het gebouw ligt een ruim eigen terrein tuin met monumentaal geboomte.

Gemeentelijk monument

Het koetshuis met aangebouwde koetsierswoning heeft grote cultuurhistorische waarde omdat een van de weinige overblijfselen is die nog aan de oorspronkelijke buitenplaats Huis te Bennebroek herinneren.

Het pand is beeldbepalend gelegen bij het weiland aan de Binnenweg dat deel uitmaakt van het Bennebroekbos. De cultuurhistorische en beeldbepalende waarden worden versterkt door de bijzondere samenhang en ruimtelijke relatie met de oorspronkelijk bij het Huis te Bennebroek behorende tuinmanswoning (Binnenweg 8, provinciaal monument), het kleinschalige weiland met bospartijen dat deel uitmaakt van het Bennebroekbos, de obelisk (rijksmonument), en de 17de-eeuwse Hervormde Kerk aan de overzijde van de Binnenweg (rijksmonument).

Locatie

Binnenweg 2
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Binnenweg 2

Koetshuis Huis te Bennebroek

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 67

Nederlands Hervormde Kerk met begraafplaats

Bennebroek, Rijksmonument, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 8

Binnenweg 8

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Binnenweg 10

Binnenweg 10

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie