Raadhuisstraat 49

J. Zijlstra Hz

Oorspronkelijke functie
Kruidenierswinkel met pakhuis en bovenwoning
Huidige functie
catering De Dreef
Bouwjaar
1930
Architect
A. Serné
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het pand ‘Zijlstra’ staat aan de westkant van de Raadhuisstraat. Het gebouw staat met de panden aan de zuidkant op dezelfde rooilijn. Het panden aan de noordkant staan een stuk naar achteren. Het pand is in 1930 gebouwd als winkel met pakhuishuis en bovenwoning in opdracht van de N.V. Handelsonderneming J. Zijlstra, die meer kruidenierswinkels in Nederland had (73 in 1923). Architect was A. Serné, die werkzaam was bij het bouwbureau van Zijlstra.

Bouwkundige beschrijving

Dit pand heeft twee bouwlagen en een kapverdieping met bordeauxrode geglazuurde pannen. De gevels zijn gemetseld van gele baksteen. De winkelpui is omlijst door zeegroen geglazuurd sieraardewerk met bloemmotieven. Op deze lijst staat met koperen letters: J. Zijlstra Hz. De stijlen staan links en rechts op een hardstenen plint. De rechterstijl aan de noordkant loopt een klein stukje de hoek om.

De entree bevindt zich links naast twee grote etalageramen. Boven deze ramen en de deur zitten nog vier horizontaal gelede bovenlichten.

Gemeentelijk monument

Raadhuisstraat 49 heeft bijzondere kunsthistorische waarde vanwege de omlijsting van de winkelpui met geglazuurd sieraardewerk in art decostijl. Ook heeft het pand cultuurhistorische waarde door de oorspronkelijke functie als winkelpui uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarbij is het pand waardevol door de ligging op de vooruitspringende rooilijn en de ligging tegenover de ‘Vleeschhouwerij’ op nr. 28 (ook een gemeentelijk monument).

Na de restauratie in 2016, wonnen de initiatiefnemers van de renovatie de David Eliza erfgoedprijs.

Locatie

Raadhuisstraat 49
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisstraat 49

J. Zijlstra Hz

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 28

Vleeschhouwerij

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 27

Postkantoor en politiebureau

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 22

Post- en telegraafkantoor

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie