Raadhuisstraat 27

Postkantoor en politiebureau

Oorspronkelijke functie
Post-en telegraafkantoor later politiebureau/kantoor
Huidige functie
Woonhuis met bedrijfsruimte
Bouwjaar
1889
Architect
J. Wolbers (1858-1932)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het voormalige post- en telegraafkantoor staat aan de westkant van de Raadhuisstraat, ter hoogte van de Postlaan. Het staat tegenover zijn opvolger, het postkantoor uit 1922, dat ook een gemeentelijk monument is. Het gebouw werd ontworpen door Johannes Wolbers, zoon van gemeentesecretaris Dirk Wolbers. Op 1 november 1889 werd het geopend. Het gebouw werd aanvankelijk door de gemeente aan het rijk verhuurd. Meteen in hetzelfde jaar werd er een telefoonlijn aangelegd van het Rijks-telegraafkantoor in Haarlem naar het postkantoor in Heemstede. Na de verhuizing in 1923 naar het nieuwe gebouw aan de overkant werd het pand in gebruik genomen als politiebureau. Het heeft tot 1966 als politiebureau gediend.

Bouwkundige beschrijving

Het gebouw heeft twee bouwlagen en een pannendak. Links en rechts staan op de nok twee gemetselde schoorstenen. Rechts in het dak zit een decoratieve dakkapel met houten kolommen, links heeft het pand een topgevel met daarop het jaartal 1889. Deze topgevel is versierd met ornamenten als pinakels en sierblokken. De voorgevel is asymmetrisch, met in de rechterhelft een erker op de eerste verdieping. Het pand is ontworpen in de rijk versierde neorenaissancestijl die toen in de mode was. In de gevel is rode en gele baksteen, hardsteen en wit geschilderd pleisterwerk verwerkt. Wijzingen zijn vooral te vinden aan de achter- en zijgevel. De voorgevel verloor op de benedenverdieping zijn karakteristieke entree door het plaatsen van een geheel nieuwe moderne pui van glas en staal.

Gemeentelijk monument

Raadhuisstraat 27 heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als postkantoor en als politiebureau. Het pand is beeldbepalend gelegen is in de zichtlijn van de Postlaan. Het voormalige postkantoor ertegenover versterkt de waarde van deze locatie. Het pand is ook architectuurhistorisch van belang door de kwaliteit van het ontwerp in neorenaissancestijl.

Politiebureau in de Tweede Wereldoorlog

Uit de HeerlijkHeden 2004-2 120

In de middag van 25 juli 1944, werd door het verzet een overval gepleegd op het Heemsteedse politiebureau, toen nog aan de Raadhuisstraat. Doel was vijf arrestanten te bevrijden, die waren opgepakt omdat zij zich niet hadden gemeld voor de Arbeidsinzet. Deze overval mislukte gedeeltelijk. Verzetsman Marinus Vaumont, die een belangrijke rol had bij deze bevrijdingspoging werd door een politieagent doodgeschoten. En al snel na de ontsnapping werden twee vluchtelingen op het terrein van Seminarie Hageveld aangehouden. Twee andere gevangenen, Charles Huisman en Johannes Swan, wisten wel uit de handen van de politie te blijven. Zij vluchtten naar Ipenrode 10 en hielden zich schuil op dezelfde zolder die eerder onderdak had geboden aan de kampeerders. Die avond kwam de heer Enschedé, met een fles wijn, ze daar bezoeken om hen op te beuren. De volgende dag werden ze door de heer P.W.A. van Breemen, particulier chauffeur van de heer Enschedé, met het roeibootje de Leidsevaart overgezet en wisten zo te ontkomen.

Locatie

Raadhuisstraat 27
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisstraat 27

Postkantoor en politiebureau

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 22

Post- en telegraafkantoor

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 49

J. Zijlstra Hz

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 28

Vleeschhouwerij

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie