Raadhuisstraat 22

Post- en telegraafkantoor

Oorspronkelijke functie
Post-en telegraafkantoor
Huidige functie
Appartementen
Bouwjaar
1922
Architect
J.Th.J. Cuypers (1861-1949) en P. Cuypers jr.(1891-1982)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het voormalige post- en telegraafkantoor staat aan de Raadhuisstraat op de hoek van de Postlaan, tegenover het nog oudere post- en telegraafkantoor uit 1889 (nr. 27, ook een gemeentelijk monument). Het gebouw staat wat naar achteren, zodat ervoor een klein pleintje ligt, wat een enigszins stedelijke allure geeft. De tram die ooit door Heemstede reed, had een halte voor de deur.

Het kantoor werd in 1921 ontworpen door Joseph Th.J. Cuypers en zijn zoon Pierre. Joseph Cuypers was ook de ontwerper van het raadhuis (1906) en samen met Jan Stuyt was hij verantwoordelijk voor het Algemene Uitbreidingsplan van de gemeente Heemstede in 1912. In 1921 was er een nieuw post- en telegraafkantoor nodig, omdat de gemeente uitbreidde en omdat er nieuwe technieken voor telefooncentrales ontwikkeld waren. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werd het postkantoor door de gemeente aan het rijk verkocht, maar de telefooncentrale bleef hier gevestigd.

Sinds 2018 is het pand verbouwd tot appartementencomplex De Posterij. Aan de achterzijde is hiervoor ook een nieuw deel aangebouwd.

Bouwkundige beschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen en een pannendak met rode dakpannen. Dit dak heeft aan drie kanten dakkapellen. De uitbouw aan de voorgevel bevat de entree en een vestibule. Op deze uitbouw bevindt zich een terras. In het midden van de gevel zitten twee brievenbussen, gemaakt van rijk gedecoreerd rood aardewerk. De gevels zijn opgemetseld in geelbruine baksteen, met hier en daar siermetselwerk. Onder de gootlijst is een rand van grindhoudend cement gemaakt. Boven de twee entrees in de uitbouw bevinden zich vijf verticale raamstroken.

De stijl van het gebouw vertoont kenmerken van de Amsterdamse School, hoewel deze al niet meer zo uitbundig zijn als in de bloeiperiode van deze stroming. Kenmerkend zijn de gevelversiering op de uitbouw, de horizontale roedeverdeling in de ramen en de decoratie van de brievenbussen met een afbeelding van de Nederlandse Leeuw met wapenschild.

De zijgevel aan de Postlaan is gewijzigd. Hier is een decoratief ingangsportaal verdwenen, terwijl aan de achtergevel een gebouwtje is toegevoegd. In de voorgevel verdween aan de uitbouw het opschrift ‘Post- en telegraafkantoor’ in Amsterdamse Schoolletters.

Gemeentelijk monument

Het voormalige post- en telegraafkantoor heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als postkantoor. Het heeft ook stedenbouwkundige waarde, omdat het beeldbepalend gelegen is op de hoek van de Postlaan en de Raadhuisstraat. Het voormalige postkantoor ertegenover, versterkt deze waarde. Het pand is ook architectuurhistorisch van belang door de kwaliteit van het ontwerp en de details in Amsterdamse Schoolstijl. Tot slot is het ook van belang binnen het oeuvre van de landelijk bekende architecten J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers jr.

 

Locatie

Raadhuisstraat 22
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisstraat 22

Post- en telegraafkantoor

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 27

Postkantoor en politiebureau

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 28

Vleeschhouwerij

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 49

J. Zijlstra Hz

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie