Raadhuisstraat 28

Vleeschhouwerij

Oorspronkelijke functie
Winkel/woonhuis met slachthuisje op achterterrein
Huidige functie
Horeca/woonhuis
Bouwjaar
1910
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het pand staat aan de oostkant van de Raadhuisstraat, naast de nieuwbouw van De Pijp. Voor 1906, toen het raadhuis werd gebouwd, was deze straat een deel van de Binnenweg, de oude hoofdweg van Haarlem naar Heemstede. Het aantal winkels in deze straat nam vooral na de Eerste Wereldoorlog toe. Dit pand is gebouwd als winkel met woonhuis en een slachthuisje op het achterterrein.

Bouwkundige beschrijving

Het halfvrijstaande pand heeft een bouwlaag en een zolderverdieping onder een pannendak met zwartgeglazuurde pannen. De voorgevel is een mengvorm tussen tuit- en trapgevel. Deze gevel is opgemetseld in roodbruine baksteen, waarbij vooral de topgevel rijk gedecoreerd is met siermetselwerk. Op de top en op de hoeken staan kleine gemetselde torentjes met een kanteelvormige bovenkant. De plint is van hardsteen. Boven het linker etalageraam staat Vleeschhouwerij. Het jaartal is gesplitst in 19 en 10, links en rechts op de gevel. Boven de entree naar de winkel bevindt zich een naar voren stekende gebeeldhouwde koeienkop in de kleuren bruin, zwart en wit. De entree naar de woning bevindt zich in de rechter zijgevel. De ramen hebben hun oorspronkelijke raamindeling verloren en ook zijn er wijzigingen aan het voegwerk en de kap uitgevoerd.

Gemeentelijk monument

De voormalige Vleeschhouwerij heeft cultuurhistorische waarde als vroeg 20ste-eeuws winkel- en woonhuis aan de Raadhuisstraat. Vooral de voorgevel, met het siermetselwerk en de koeienkop, is een goed voorbeeld uit deze periode. Dit geeft het pand ook architectuurhistorische waarde.
Het pand is lange tijd in gebruik geweest als stamcafé ’t Okshoofd.

Daarbij heeft het pand situationele waarde, omdat het iets naar voren staat ten opzichte van de bebouwing aan de zuidkant. Hierdoor heeft het, ondanks de dominante nieuwbouw aan de noordkant, toch een beeldbepalende functie. Samen met het pand op nr. 49 (Zijlstra, ook een gemeentelijk monument) aan de overkant, heeft de Vleeschhouwerij tevens ensemblewaarde.

Locatie

Raadhuisstraat 28
Heemstede

kaart

Monumenten in de buurt

Raadhuisstraat 28

Vleeschhouwerij

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 49

J. Zijlstra Hz

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 27

Postkantoor en politiebureau

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Raadhuisstraat 22

Post- en telegraafkantoor

Heemstede, Gemeentelijk monument
Meer informatie