Uitreiking Erfgoedprijs 2023

Donderdag 8 juni 2023 houdt de HVHB haar voorjaarsbijeenkomst in de Orangerie van de Hartekamp, Herenweg 5, Heemstede. Naast de Algemene ledenvergadering en een presentatie over de trekschuit Haarlem-Leiden door Marca Bultink reikt de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek voor de zevende keer haar Erfgoedprijs uit.

De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en betreft deze keer initiatieven die gerealiseerd zijn in de periode 2021-2022. Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury, onder voorzitterschap van architectuurhistoricus Wim de Wagt, zes nominaties gekozen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de voorjaarsbijeenkomst.

De zes genomineerden zijn, in willekeurige volgorde: Het hoofdgebouw van Mariënheuvel, het clubhuis van RCH, de grafkapel van Van Vollenhoven op de Algemene Begraafplaats, het woonhuis Raadhuisplein 3 en de restauratie van villa Duinlust in Bennebroek. Als zesde project dingt de herintroductie van het Haarlems Klokkenspel mee naar de prijs.

De Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs, is in 2015 ingesteld om initiatieven op het gebied van cultureel erfgoed in Heemstede en Bennebroek te belonen. Het kan daarbij gaan om de restauratie van een historisch pand, het weer zichtbaar maken van een monument, het realiseren van een kunstwerk in de publieke ruimte, het in ere herstellen van een traditie, de publicatie van een boek of een website.

De winnaar ontvangt een zilveren trofee, ontworpen door de Heemsteedse kunstenares Rosita van Wingerden.

De voorjaarsbijeenkomst op donderdag 8 juni 2023 is gratis toegankelijk. De zaal is vanaf half acht geopend. De avond duurt tot 22.00 uur. Orangerie van de Hartekamp, Herenweg 5, Heemstede.

Het hele programma van deze avond kunt u teruglezen op de website www.hvhb.nl.

Winnaars van de Burgemeester David Eliza van Lennep Erfgoedprijs

2015
Stichting Move voor de Trambrug in Bennebroek

2016
Familie Reijn-van Lent voor het aanpassen van de gevel van het pand Raadhuisstraat 49 in Heemstede (het pand Zijlstra)

2017
Stadsherstel Amsterdam voor de restauratie van het Wapen van Heemstede aan het Wilhelminaplein

2018
Stichting tot behoud van het Sint Luciaklooster in Bennebroek als voorbeeld van hoe dankzij particulier initiatief historisch erfgoed een nieuwe bestemming krijgt

2019
Team Groenbeheer voor onderhoud, herstel en instandhouding van het resterende Engelse park op Hageveld in Heemstede

2021
Stichting Huis te Manpad voor de herplant van de lindebomen op het voorplein, samen met het 50-jarig jubileum van Fred van Hengst als tuinbaas van de buitenplaats.